Regeldrukvermindering voor zzp’ers in actieplan
- Op 19 juni 2012
Het kabinet streeft naar een verlaging van de administratieve lasten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) van tussen de 16 miljoen en 40 miljoen euro. Dat staat in het actieplan voor zzp’ers dat minister Verhagen van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
‘Mensen beginnen niet voor zichzelf om formulieren in te vullen,’ zegt minister Verhagen. ‘We gaan met de stofkam door moeilijke administratieve voorschriften en onnodige regels voor zzp’ers. Juist omdat zij al het werk zelf doen, hebben ze daar nog meer last van dan andere ondernemers.’
Het kabinet wil bijvoorbeeld het digitaal aanvragen van de VAR-verklaring vergemakkelijken en het aantal CBS-enquêtes verminderen.
13 knelpunten
In het actieplan staan 13 geïnventariseerde knelpunten voor zzp’ers en de acties die het kabinet onderneemt. Dit zijn:
- Rittenregistratie: verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
– Rittenregistratie te gedetailleerd
– Onduidelijke regels
– Bijtelling onrechtvaardig ervaren - Urenregistratie/urencriterium
- Voorlopige belastingaanslagen/heffingsrente
- BTW-regels: sectorspecifieke oplossing en kleine ondernemersregeling
Integratie omzet- en inkomstenbelasting - Aanvragen Verklaring Arbeidsrelatie (VAR): vereenvoudiging en webmodule
– Nut en noodzaak en status
– Verschillende VAR’s
– Gebruiksvriendelijkheid en koppeling KvK - Kamers van Koophandel: jaarlijkse heffing afgeschaft per 1 januari 2013
– Verplichte inschrijving: registratie en doorverkoop
– Deponeren jaarstukken - Bedrijfschappen
- Lokale vergunningen
- CBS-enquetes
- Veelheid aan belastingen
- Pensioenen
- Tolken
- Zelfstandige Vertalers
Rittenregistratie te gedetailleerd
De zzp’er ervaart de rittenregistratie, alle fiscale regels bij privé dan wel zakelijk gebruik van de bestelauto, als te gedetailleerd en tijdrovend.
Te ondernemen acties:
- De Belastingdienst onderzoekt of in het register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kan worden aangegeven of het karakter van een (bestel)auto zakelijk of privé is.
- In overleg met brancheorganisaties wordt gekeken naar de mogelijkheid van gestaffelde bijtelling met een geautomatiseerde rittenregistratie, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van deze ‘kastjes’.
- Indien de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik van de bestelauto in de praktijk werkbaar blijkt, zal worden bekeken in hoeverre deze ook toepasbaar is voor de personenauto van de zaak.
- Onderzocht wordt of het door middel van een automatische rittenregistratie mogelijk is om de papieren rittenregistratie op termijn in zijn geheel af te schaffen.
Bijtelling onrechtvaardig ervaren
Een zzp’er moet de bestelbus eerst zelf financieren. Als de gebruiker van de ‘leaseauto’ deze auto privé gebruikt, moet hij vervolgens zelf de bijtelling betalen. Daar komt nog eens bij dat het privégebruik voor zzp’ers in de bouw niet aantrekkelijk is vanwege de aard en inrichting van een bestelbus. Zzp’ers ervaren dit als onrechtvaardig.
Aan de hand van drie rekenvoorbeelden zal duidelijk worden gemaakt dat zzp’ers niet dubbel betalen voor de aangeschafte auto. De rekenvoorbeelden zullen ter illustratie op de website van de Belastingdienst worden vermeld.