Werkkostenregeling (WKR)
- Op 29 september 2014
De verplichte invoering van de WKR per 1 januari 2015 is een feit. De overgangsregeling waarbij men kon kiezen voor het oude systeem is dan definitief verleden tijd. In de toekomst kan alleen nog 1,2% van de totale fiscale loonsom van een bedrijf belastingvrij worden uitbetaald als vergoeding of verstrekking.
Indien men nog niet voor de WKR heeft gekozen, is het van belang alle vergoedingen en verstrekkingen (bijvoorbeeld laptops of personeelsfeesten) inclusief omzetbelasting aan het personeel nog in 2014 in beeld te brengen.
Voor iedere vergoeding of verstrekking moet worden bepaald of deze onder de WKR valt, of deze is vrijgesteld of op nihil mag worden gewaardeerd. In 2015 wordt vervolgens per concern de totale fiscale loonsom bepaald, waarvan 1,2% onbelast mag
worden verstrekt dan wel uitbetaald. Voor zover meer dan 1,2% van deze totale loonsom wordt verstrekt of uitbetaald, dient de werkgever 80% van het meerdere begin 2016 aan de Belastingdienst af te dragen.
De werkgever kan na deze inventarisatie besluiten bepaalde vergoedingen en verstrekkingen te schrappen. Dit is niet zomaar eenzijdig mogelijk. Een arbeidsovereenkomst kan behoudens zwaarwegende belangen niet eenzijdig worden aangepast. Bij bepaalde ondernemingen dient bovendien de cao of de ondernemingsraad (OR) te worden geraadpleegd.
De WKR heeft consequenties voor de financiële administratie, de salarisadministratie en mogelijk de arbeidsovereenkomsten